home4 home5 file-empty map-marker cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right google google2 google3 google-plus google-drive facebook facebook2 instagram spotify twitter rss rss2 youtube vimeo vimeo2 flickr flickr2 dropbox wordpress tumblr tumblr2 tux appleinc finder android windows windows8 skype reddit linkedin linkedin2 pinterest pinterest2

Husen

Tusen tallar och storslagen utsikt

Den lilla åsen med de tusen små tallarna och den storslagna utsikten fångade vår uppmärksamhet från första stund. Hur förstärker man en plats som redan besitter så stark karaktär? På vilket sätt bebygger man den lilla åsen utan att låta dessa värden gå förlorade?

Att låta husen anpassa sig efter terrängen var för oss ett sätt att dels bejaka och bevara naturen men även en möjlighet att ge varje boende en egen sfär.

 

”Naturen med dess färger och material har varit styrande när vi har jobbat fram husens material- och färgpalett.”

Material och färger

Husen, platsen och upplevelsen av att vara i fjällen handlar lika mycket om utsida som insida. Därför är material och färger noggrant utvalda för att representera platsen och de olika säsongerna. Precis som skiftande årstider präglas rummen av olika sinnesstämningar.

Det varma skimrande ljus som återspeglar sig i tallens bark, återfinns genomgående i husens interiör i form av råa träväggar, den gnistrande mörkröda porfyrsten som återfinns i marken, flyter in och bildar ett varmt och tåligt ytskick på hall och badrumsgolv. Myrens mjuka och strålande grönska, känner man i mjuka textiler. Allt detta bidrar till att förstärka atmosfären kring fjället.

”Precis som skiftande årstider präglas rummen av olika sinnesstämningar.”

Stommen i husen består utav korslaminerat trä, vilket kan liknas vid en industrialiserad och modern version av timmerstugan. Detta blir som en homage till sedvanlig traditionell byggteknik och skapar en känsla som vi vill att man ska förnimma. Därför lämnas stommen synlig interiört och skapar ett välkomnande intryck. En insida med ett varmt, ärligt och tåligt material. Utsidan har ett mörkt, gediget och grovt uttryck som förstärker kontrasten mot vinterns snö och smälter in i sommarens starka färger. Snöns kristallklara dagar som lyser upp landskapet upplevs genom generösa utblickar.

”Därför lämnas stommen synlig interiört och skapar ett välkomnande intryck.”

Att skapa funktionella rumsligheter för olika typer av samvaro har styrt vår process. En rymlig hall återfinns vid entrén som skapar förutsättning för en effektiv väg till och från backen. Kök, matplats och vardagsrum flyter alla in i varandra och överlappar för att ge det sociala större utrymme. På ovanvåningen finns det yteffektiva och privata sovmöjligheter. Det här är helt enkelt funktionella rum för de boende, som ska ges de allra bästa förutsättningar för att kunna vara först ut i backen, att kunna umgås och att kunna vila ut, i lugn och ro.

”Kök, matplats och vardagsrum flyter alla in i varandra och överlappar för att ge det sociala större utrymme.”

Inredning

Detaljbild säng triohus

Platsbyggd möbel/parhus

Sovrum Parhus

Öppenspis parhus

Parhus kök

Parhus Vardagsrum

Trio kök/vardagsrum

Bäddsoffa/säng parhus

Triohus övreplan

Badrum parhus

Badrum/Bastu triohus

Kontakt & Intresseanmälan

JONAS WAHLSTRÖM
jonas.wahlstrom@svenskfast.se
0702-89 88 89